Летопис Храма

На основу захтева Српске Православне Цркве и студије Истраживање локације за изградњу храма на Новом Београду, коју је разматрала Комисија за урбанизам ИО Скупштине Града, одобрена је локација у блоку 32. Расписан је конкурс у листу Политика за идејно, архитектонско и урбанистичко решење храма на одобреној локацији. Стручна комисија изабрала је решење које је урадио архитекта Небојша Поповић. На основу његовог решења урађен је главни пројекат који је реализовао Аероинжињеринг. Донатор комплетног пројекта је БК Фондација. Комплекс се налази између улице Омладинских бригада и Булевара др Зорана Ђинђића (тада Булевар АВНОЈ-а). Главни приступ храму је из улице Омладинских бригада. Земљиште за храм Светог великомученика Димитрија освештано је на Митровдан, 8. новембра 1996. године. 
Градња храма почела је 22. априла 1998. године - са прекидом у ратним годинама (септембар 1998. - јун 1999. године). Радове је изводио КМГ Трудбеник као генерални извођач. Његова Светост Патријарх српски г. Павле освештао је темеље храма 15. новембра 1998. године. Урбанистичким условима предвиђена је реализација комплекса у две фазе. 


Предмет израде главног пројекта је прва фаза која обухвата храм који је у основи 29m х 23m у облику уписаног крста, тако да му је корисна површина око 500m2. Врх куполе је на 29m висине без крста који је висине око 3m. У храму се налазе и две галерије и то на 4,20m са 62,70m2 и на 7,35m са 151,55m2 (хорсkа галерија). 


Поред храма се налази и пратећи обкекат са звоником и потребним техничким просторијама, канцеларијама за свештенике и станом за чувара храма. Врх куполе звоника је 31,73м. Храм и звоник су фундирани на 74 шипа, дубине 15m које је изводио Југофунд, који је донаторски извео испоитивање тла и направио геомеханички извештај. Унутрашњост храма треба да буде фрескописана.

На Митровдан, 8. новембра 2001. године, Његова Светост Патријарх српски г. Павле освештао је крстове за оба објекта.